Gaza Singing for Peace

Gaza Singing for Peace

Ett samarbetsprojekt mellan den svenska föreningen Music Against Violence med säte i Göteborg och den palestinska organisationen Safe Youth Future från Gaza, kommer att pågå under år 2013. Lewin-Landgren-Björänge trio representerande Music Against Violence tillsammans med musiker och sångare från Gaza musikskola som är en del av Beir Zeit University – Edward Said Institute for Music, kommer att på olika ställen i Gaza och på Västbanken att framföra konserten Gaza singing for Peace. Projektet startar nu i mars månad, genom att trion gör sitt första besök i Gaza.

Planer finns, eftersom det visats intresse från Kairo och ev. andra arabstater, på att förlänga projektet till att även omfatta år 2014, då i så fall även Sverige kommer att besökas.

Music Against Violence har funnits sedan 2005 och har som idé att genom musik ge människor chansen att mötas och manifestera sin vision om ett fredligare samhälle. Det är både mötet genom musiken som förenar och musiken i sig som tar ställning mot våld. Det är Håkan Lewin och Johannes Landgren, tillsammans med Brittmo Bernhardsson och Ingemar Henningsson, som tagit initiativet och startat organisationen. De hade ursprungligen en idé om att producera en konsert som skulle vara en musikalisk protest mot det ökande våldet. Det blev en konsert innehållande afroamerikansk musik, främst ”afro-american hymns”, men även musik av andra kompositörer vars musik innehöll budskap som kunde översättas till att vara en protest mot våldet. Konserten fick namnet ”Freedom of the vision” och spelades på många ställen i Sverige. Därefter har fler musiker kopplats till organisationen och genomfört konserter på flera ställen i världen som Ryssland, New York efter 11 september, Kina, Vitryssland, flera länder i Sydamerika och i Kroatien. I Göteborg arrangerar föreningen en konsert varje år på FN-dagen. När de nu planerar att starta en kör och göra konserter i Gaza och på Västbanken är det första gången som de arbetar i ett område med en pågående konflikt.

Tanken är att inom ramen för projektet föra samman en ensemble av sångare och instrumentalister som var för sig kommer från olika religiösa traditioner och av olika kön. De ska öva tillsammans och slutresultatet blir konserten Gaza singing for Peace.  Som tidigare ska den afro-amerikanska musiken användas. I den musiken är nyckelorden frihet, ickevåld, fred och tacksamhet. Det ursprungliga budskapet härrör från de nordamerikanska slavarnas längtan efter fred och frihet. Genom att använda denna musik i dagens konflikthärdar i allmänhet och Gaza i synnerhet vill Music Against Violence, sända en signal om ett framtida samhälle där fredlig samexistens, oavsett kulturell eller religiös hemvist, är den enda vägen framåt.

Initiativtagarna till projektet menar att Gaza och Västbankens ungdom är i stort behov av att finna alternativ till våld, hämnd och motstånd. Musik kan hjälpa till att reducera den stress och frustration som genomsyrar ungdomarnas vardag och skapa hopp om en bättre framtid. Samarbete inom kultur och med internationella kulturarbetare är för ungdomen i området, mycket viktig bland annat i syfte att få ideal att se upp till, säger Håkan Lewin. Musiken hjälper till att lugna ner stämningen i samhället. Detta tillsammans med ett ickevåldsbudskap skulle kunna få människor från olika trosinriktningar och sammanhang att tänka på försoning istället för hämnd; därmed har man kanske tagit ett litet steg mot fred i området, fyller Johannes Landgren i.

Projektet har beviljats medel av Folke Bernadotte Akademin FBA i januari 2013.

Mer information finns på: www.musicagainstviolence.com , www.syfpal.org    www.folkebernadotteacademy.se

DUBBEL-CD ”IN THE NAME OF FREEDOM” LIVEINSPELNING AV LEWIN-LANDGREN DUO TILLSAMMANS MED SANDVIKEN BIG BAND.

Lewin-Landgren Duo and Sandviken Big Band

Denna dubbel-CD innehåller, förutom en titel, musik av Duke Ellington och Billy Strayhorn. Arrangemangen är skrivna av några av de bästa arrangörerna Sverige har att erbjuda idag bl.a. Örjan Fahlström och Leif Halldén. Inspelningarna är gjorda under två konserter den 14 och 16 februari 2009 i Sandviken resp. Borlänge.

”En mycket hörvärd skiva” (Lira)

”Jazzvänner i allmänhet och storbandsvänner i synnerhet har här ett perfekt investeringsobjekt” (Sundsvalls tidning)

”Lewin är sedan länge ett aktat namn i jazzkretsar och gör naturligtvis ingen besviken” (Skånskan)

Cottontail
Cottontail

CD ”ELLINGTON AND MORE JOHANNES LANDGREN – HÅKAN LEWIN LIVE IN RUSSIA”

live_in_russia2

Liveinspelning från Chelyabinsk i Ryssland som ges ut på skivbolaget Imogena. Plattan innehåller bl.a. musik av Duke Ellington, Thad Jones, Håkan Lewin samt negro spirituals.

”Organisten Johannes Landgren och altsaxofonisten Håkan Lewin har blivit specialister på att spela Ellingtons sakrala verk och negro spirituals. Deras färska Imogena-skiva utgör inget undantag. De bjuder på en härlig upplevelse där Lewins rörliga altsax lyfts fram av den mäktiga orgeln. Ibland känns det som himmelens portar står på vid gavel..” (Sundsvalls tidning)

”Jag blir inte klok på Johannes Landgren. Han gör allt, han gör det väl, mycket väl… en port som plötsligt och överraskande öppnar sig.” (KMT)

Blues for MM
Blues for MM

SACD ”FREEDOM – THE VISION” [2003]

freedom_the_vision

Afroamerikansk musik på kyrkorgel, saxofon och Hammondorgel. I musiken som pendlar mellan hoppfullhet och nattsvart förtvivlan hittade Johannes Landgren, Håkan Lewin och Kjeld Lauritsen de gemensamma värderingar som format konserten ”Freedom – the vision”.
- Vi stötte och blötte våra reflektioner över omvärlden, och kom fram till att vi ville formulera oss kring något väsentligt, berättar Johannes Landgren. Den här konserten är för oss en form av protest mot det samhälle vi håller på att bygga upp.
Valet av musik är också något som Johannes Landgren, Håkan Lewin och Kjeld Lauritsen har arbetat mycket med. Det blev ett antal negro spirituals som de alla kände starkt för, i arrangemang av Håkan Lewin.

Give me that old time religion

Giveme_that_old_timereligion

Go down, Moses

Go_down_Moses

CD ”IN MY SOLITUDE” [1999]

cdinmysoltn

Känslor och stämningar fyller spelrummet när organisten Johannes Landgren och saxofonisten Håkan Lewin tolkar Duke Ellingtons tidlösa musik. Det är främst från Duke Ellingtons tre ”Sacred Concerts” som Johannes Landgren och Håkan Lewin hämtat material till CD plattan ”In my solitude”. Musiken är ursprungligen komponerad för kyrkorummet, för storband, dansare, recitatör, kör och sångsolist.
- Titeln syftar på det som har med befrielse att göra, musiken innehåller både smärta och ohämmad glädje, säger Håkan Lewin, vars altsaxofon får bli konsertens soloröst.
För Johannes Landgren är utmaningen att med orgeln ersätta både kompgruppen och storbandet.
- Där finns lyriska klangmattor så väl som walking base, berättar Johannes Landgren.

Is God a three letter word for love

IsGod

Almighty God

Almighty_god

KONSERT ”MUSIC AGAINST VIOLENCE” (LEWIN/LANDGREN/SPANG-HANSSEN/BJÖRÄNGE)

concmavtn

Göteborgs-duon Håkan Lewin och Johannes Landgren (saxofon/kyrkorgel alt digitalorgel) har under år 2004 gjort succé med konserter och turnéer i USA, Danmark, Kroatien, Ryssland, Portugal och Sverige. Icke-våldsbudskapet skapar de bl.a. utifrån Duke Ellingtons musik som innehåller ett starkt budskap om frihet och jämlikhet. Andra kompositörer inom jazzhistorien, folkmusik samt egna kompositioner finns också representerade i konserten.
Några uttalanden som konserten försöker förmedla:

Albert Einstein ”The world is dangerous not because of those who do harm, but because of those who look at it without doing anything.”

Kofi Annan ”The greatest sin is being passive.”

Duke Ellington ”We made our point, and I don’t think there’s been any doubt about how we felt concerning prejudice. But still the best way for me to be effective is through music.”

”Now it’s our turn to continue!”

Håkan Lewin, Johannes Landgren, Ulrik Spang-Hanssen, Jon-Erk Björänge

Denna konsert kan idag erbjudas som duo, trio eller kvartett-version med Håkan Lewin (saxofon), Johannes Landgren (piporgel/digitalorgel), Ulrik Spang-Hanssen (piporgel/digitalorgel, Hammondorgel/piano) samt Jon-Erik Björänge (trummor/percussion).

Med hjälp av digitalorgeln kan denna musikupplevelse framföras på de flesta scener.

KONSERT ”FREEDOM – THE VISION” (LEWIN/LANDGREN/LAURITSEN)

concfrtvtn

Håkan Lewin, Johannes Landgren och en hammondorganist – såsom Kjeld Lauritsen, Robert Ekstrom, Ulrik Spang-Hanssen – (saxofon/kyrkorgel/ Hammondorgel). Bara några dagar efter den 11 september 2001 åkte Johannes Landgren, Håkan Lewin och Kjeld Lauritsen till New York för att framföra ”Freedom – the vision”. Den här konserten är för oss en form av protest mot det samhälle vi håller på att bygga upp, menar trion, och den afroamerikanska musiken blev ett naturligt val, eftersom den skrevs under förtryck och sjöngs för att uthärda det. Konserten har framförts under år 2004 i Sverige, USA, Danmark, Kroatien, Italien, Portugal och ett flertal andra länder.

He´s got the whole world in his hands

Hes_got

Rainbow reflection

Rainbow_reflection

KONSERT ”IN MY SOLITUDE” (LEWIN/LANDGREN)

concinmysoltn

Denna konsert är helt uppbyggd med musik från Duke Ellingtons tre ”Sacred Concerts”. Alice Babs gjorde bl.a. sitt stora internationella genombrott som solist i Duke Ellingtons orkester med denna musik.

Sedan 1999 har duon Lewin/Landgren vid hundratals tillfällen framfört denna konsert med enorma publika framgångar både i Sverige och internationellt. De enormt vackra arrangemangen som är skrivna av Ulf Wesslén inbjuder både orgel och saxofon att skapa vackra klanger och melodislingor och som en tidning skrev:   ”Det är ofta helt enkelt svindlande vackert”.

Somebody cares

Somebody_cares

T.G.T.T (Too good to title)

TGTT

IN THE NAME OF FREEDOM

gwo-kronhuset

Nya arrangemang för den unika kombinationen Altsaxofon, orgel och blåsorkester (wind orchestra) eller Altsaxofon, orgel och Big Band

Presenterande: Örjan Fahlström (dirigent) Håkan Lewin (altsaxofon) Johannes Landgren (orgel)

Under de senaste åren har altsaxofonisten Håkan Lewin och organisten Johannes Landgren turnerat världen runt med musik av bl.a. Duke Ellington och Billy Strayhorn. Idag har dom också startat ett intressant koncept tillsammans med kompositören, arrangören, bandledaren och dirigenten Örjan Fahlström. Dom erbjuder en möjlighet för din orkester att samarbeta med Örjan (som dirigent) samt Håkan och Johannes som solister i dessa nya fantastiska arrangemang på musik av Ellington och Strayhorn skrivna av Örjan Fahlström.

Detta samarbete är möjligt fr.o.m. hösten 2011. Vänligen kontakta oss för mer information

Håkan Lewin
hakan.lewin@comhem.se
0703-170029

Johannes Landgren
johannes.landgren@gmail.com
0739-276995

Örjan Fahlström
orjan.fahlstrom@kmh.se
0705-852044

info,pressmaterial,foton recensioner m.m:
www.ellingtonandmore.com

Chelsea Bridge
GWO (Göteborg Wind Orchestra)
Solister: Håkan Lewin altsaxofon samt Johannes Landgren orgel.
Dirigent: Örjan Fahlström

chelsea-bridge

Ellington Medley
GWO (Göteborg Wind Orchestra)
Dirigent: Örjan Fahlström

ellington-medly

Caravan
Storband eller Wind orchestra
Klicka här

Konserter Blåsorkester

2009 Apr 29 Göteborg (GWO Göteborg Wind Orchestra)
2010 Sep 10 Göteborg (GWO Göteborg Wind Orchestra)
2011 Apr 20 Tallinn Estland (Kaitseväe Orkester)

 

Konserter Storband

2008 Nov 16 Söderhamn (Sandviken Big Band)
2008 Nov 19 Gävle (Sandviken Big Band)
2008 Nov 24 Stockholm (Sandviken Big Band)
2009 Feb 14 Sandvike (Sandviken Big Band)
2009 Feb 16 Borlänge (Sandviken Big Band)
2009 Apr 28 Göteborg (Sandviken Big Band)
2009 Aug 14 Göteborg (Sandviken Big Band)