Press/Arrangör

Göteborgs-duon Håkan Lewin och Johannes Landgren har under 16 år turnerat flitigt runt om i världen med sin musik för altsaxofon och orgel. I sitt konserterande reflekterar de över omvärlden och skapar konserter med visioner och känsloladdad musikalitet. Med ett tydligt ickevålds-budskap och Duke Ellingtons musik i centrum har duon framfört konserter för utsålda hus i USA, Danmark, Norge, Finland, Estland, Kroatien, Ryssland, Portugal, Gaza (Palestina), Tyskland och Sverige.

Känslor och stämningar fyller dynamiska spelrum när saxofonisten Håkan Lewin och organisten Johannes Landgren tolkar Duke Ellingtons tidlösa musik. Duon fortsätter under år 2015 att fylla musik med innehåll på turnéer i bl.a. Sverige, Ryssland samt Gaza (Palestina) och inom några veckor släpps en CD inspelad live på trio i Gedächtniskirche, Berlin den 4 juli 2014.

LITE BAKGRUND:

Duon började spela tillsammans 1998 och har sedan dess genomfört konserter och turnéer runt om i världen, från USA i väster till Sibirien i öster.

De har också producerat flera CD-inspelningar (In my Solitude, Freedom, Freedom the Vision, Live in Russia, In the name of Freedom tillsammans med Sandviken Big Band, samt den kommande trio inspelningen från Gedächtniskirche i Berlin).

NÅGRA NEDSLAG FRÅN SENARE ÅR:

År 2004 inleddes med deltagande på Martin Luther King-dagen i USA i januari, och sommaren 2004 genomförde duon en späckad 2-veckorsturné i Kroatien. Duon konserterade i hela Kroatien, och icke våldsbudskapet i musiken, kopplat till Ellingtons lyriska och anslående tonspråk, gjorde konserterna till mycket känsloladdade upplevelser. På flera ställen slogs publikrekord och mottagandet renderade automatiskt en inbjudan till ytterligare en längre Kroatien-/Italien-turné, sommaren 2006.

September 2004 framfördes Ellingtons kyrkomusik i Lissabon, Portugal i samband med Lissabons internationella orgelfestival. Mottagandet var succéartat och den svenska duon skrev jazz-historia med detta första portugisiska framförande av musik från Ellingtons ”Sacred Concerts”. Hösten 2013 besökte Duon åter Portugal, denna gång som deltagare i ”Madeira Organ Festival”.

STORSUCCÉ I RYSSLAND:

I samband med världens första festival för piporgel o jazz gjorde Göteborgs-duon braksuccé. Festivalen anordnades i september/oktober 2004 i Chelyabinsk, en miljonstad i hjärtat av Ryssland. Till festivalen hade inbjudits artister från hela världen. Evenemanget bevakades av ca 25 olika tidningar, flera radiostationer och såväl regional som rikstäckande rysk television och duon fick kraftfull medial uppmärksamhet. Som enda inbjudna fick duon på stående fot en invitation till Rysslands-turné och festivaldeltagande inför år 2005, då förutom Chelyabinsk även Jekaterinburg och Samara besöktes. och 2oo6. De deltog även 2008 vid samma festival och 2015 kommer ett nytt besök i Chelyabinsk.

I kölvattnet av medial och publik succé år 2004 och 2005 följde förutom Sverigeturnéer, en Kroatien/Italien-turné, sommaren 2006, två landsomfattande Rysslands-turnéer våren och hösten 2006 samt en realease av en live-platta med Lewin och Landgren med namnet ”Ellington and more – Håkan Lewin and Johannes Landgren live in Russia” (release våren 2006). Läs mer under CD/Konserter. Vidare en USA turné hösten 2006.

År 2008 följde, förutom Sverigeturnéer en Rysslandsturné samt ett samarbete med Sandviken Big Band.

Håkan Lewin och Johannes Landgren har under de senaste åren också ingått i ett forskningsprojekt inom ramen för den konstnärliga forskningen vid Göteborgs universitet). Under 2009 har man bl.a. initierat och genomfört en ”Duke Ellington Celebration”: två intensiva dagar med en mängd medverkande artister (bl a Göteborg Wind Orchestra, Sandviken Big Band och ett pärlband av namnkunniga solister). I kölvattnet av detta släpps inom några veckor en dubbel-CD med Håkan, Johannes och Sandviken Big Band där en helt unik sättning presenteras: Storband, altsaxofon och piporgel!

Under 2010 genomfördes  bl.a. en stor Sverige-turné (Sydsverige, Norrland och även deltagande i Ålands orgelfestival), en Rysslands-turné samt samarbete och turné medbl a Wermlandsensemblen och Göteborg Wind Orchestra. Våren 2011 besöktes bl a Tallinn, Estland.

Under åren 2012 – 2014 har duon drivit ett projekt i samarbete med föreningen Music Against Violence och med ekonomiskt stöd av Svenska regeringen i Gaza (Palestina). Projektet kallas för Gaza Singing for Peace, där duon samarbetar med musiker och sångare från Gaza. En DVD kommer att släppas i mars 2015.

På senare år har duon ofta samarbetat med trumslagaren Jon-Erik Björänge.

PRESSKONTAKT

Johannes Landgren
Telefon: +46 (0) 31-27 69 92
Mobil: +46 (0) 739-27 69 95 
E-post: johannes.landgren@gmail.com

Håkan Lewin
Telefon: +46 (0) 31-42 65 41
Mobil: +46 (0) 703-17 00 29 
E-post: hakan.lewin@comhem.se