Om Håkan Lewin

hl220Håkan Lewin är en ”genre-överskridande” altsaxofonist, med uttrycket fast förankrat i jazzens tonspråk.
Håkan och konsertorganisten Johannes Landgren, har med sin musik rönt stora framgångar i Europa och USA. Duon Lewin – Landgren kommer de närmaste åren att samarbeta med ett flertal internationellt intressanta musiker och ensembler. År 2005 var Håkan och Johannes med och grundade föreningen Music Against Violence.

2007 erhöll Håkan Christer Boustedt stipendiet, ett av de mest prestigefyllda priserna för jazzmusiker i Sverige.

År 2013 genomförde Håkan inom ramen för föreningen Music Against Violence projektet ”Gaza Singing for Peace”. Detta projekt var ett samarbetsprojekt mellan MAV och den palestinska organisationen SYF (Save Youth Future) i Gaza. Projektet var finansierat av Folke Bernadotte Akademin och hade som mål att med musik framföra ett budskap om medmänsklighet, samexistens och fred. Projekt ”Gaza Singing for Peace step 3″ är på planeringsstadiet inför år 2014 och kommer även att involvera emigranter bosatta i Sverige.

Håkan har genom åren spelat med de flesta av sveriges ”jazz-celebriteter” såsom Arne Domnérus, Putte Wickman, Bosse Broberg m.fl. Han har även under sin karriär spelat och gjort inspelningar med många av jazzens internationellt stora namn bl.a. Benny Bailey, Sahib Shihab, Thad Jones, Clark Terry och under många år med Ellington-trumpetaren Willie Cook.

Han spelade under många år leadsaxofon i Sandvik Big Band samt i det legendariska Gugge Hedrénius Big Blues Band. Banden turnérade vid ett flertal tillfällen i USA samt i stora delar av Europa. 1987 var Håkan Sveriges representant i European Radiounion Orchestra. Orkestern var detta år förlagd i Amiens, Frankrike. Han har även vid ett flertal tillfällen medverkat i Svenska Radiojazzgruppen.

I början av 90-talet spelade Håkan ofta i Estland och besökte i maj månad 1991 även den ryska staden Nizhni Novgorod. Han var då en av deltagarna i Nizhni Novgorods första jazzfestival. Enligt arrangörerna var Håkan den första västerländska jazzmusiker som någonsin spelat i Nizhni Novgorod. Våren 1994 turnérade han tillsammans med den estniske pianisten Aldo Meristo i Argentina där de besökte ett flertal festivaler. En av duons konserter direktsändes på TV i många av Sydamerikas länder.