Pressmeddelanden

VAD GÖR DUKE ELLINGTON I KYRKAN?

Om drygt en vecka kommer 1300 personer att samlas kring kyrkomusiken i Uppsala där det fjärde Kyrkomusiksymposiet äger rum. Seminarierna och Master Classes tar upp allt från Duke Ellington till utveckling av barnets hjärna och stämband.

Kyrkomusiksymposiets 1300 deltagare och medverkande visar på att Svenska kyrkans omfattande musikverksamhet är en stark röst i musiksverige. Över 100 000 personer sjunger i kyrkokörer. Vi förvaltar ett klingande och levande kulturarv! sägerMarit Torkelson, musikkonsulent på kyrkokansliet i Uppsala.

Symposiet i Uppsala pågår i fyra dagar, den 2-5 september. Kurser, seminarier och Master Class – utbildningar tar upp allt från teknik och senaste rön inom musiken till fritt skapande. Konserter med ny och gammal musik avlöser varandra på kvällarna…

”In the name of Freedom” heter seminariet där Johannes Landgren guidar igenom Duke Ellingtons musik: Hur kan man ta tillvara och använda Duke Ellingtons “Sacred Concerts” i kyrkan? (pressrelease, Svenska kyrkan)

Altsaxofonisten Håkan Lewin Göteborg är utsedd till 2007 års Christer Boustedt stipendiat. Stipendiet kommer att utdelas vid jazzfestivalen ”Jazz i Svaben” helgen 25-26 augusti.

Håkan var den första saxofonisten som vid den första festivalen 1988 blåste ”fanfaren”, som senare enligt tradition varje år har startat Jazz i Svaben. Hans saxofontoner får nu avsluta den tjugonde och sista festivalen i Svabensverk till minne av Christer Boustedt.

Håkan har under många år spelat tillsammans med konsertorganisten Johannes Landgren i Lewin -Landgren Duo. Samarbetet mellan Lewin – Landgren Duo och Duke Ellingtons producent och pressansvariga Patricia Willard, (Patricia var bl.a. med på duons senaste Rysslandsturné som konferencier och föreläsare) har bidragit till att Vetenskapsrådet genom en donation till Göteborgs Universitet öppnar ett fönster för den konstnärliga forskningen till jazzens värld.

Patricia gjorde under en tidsperiod av 25 år mängder av intervjuer med medlemmarna i Ellingtons orkester. Materialet har funnits i Patricias ägo i många år, men genom VR:s donation kan bl.a. en plattform skapas för att analysera och publicera ett helt unikt intervjumaterial.

Håkan Lewin och Johannes Landgren är också initiativtagarna till den politiskt och religiöst obundna föreningen ”Music Against Violence”.

Idéerna till föreningen har vuxit fram genom upplevelser av våld i hemstaden Göteborg, samt turnéupplevelser, i New York (WTC-katastrofen 2001), på Balkan (Kroatien) samt i Ryssland.

Inom ramen för forskningsprojektet kommer Lewin – Landgren Duo med sin konsert ”Music Against Violence” att turnéra i USA månadsskiftet april – maj 2007. Duon kommer bl.a. att besöka New York, Washington DC, Chicago och Eureka (Californien).

Konserten ”Music Against Violence” innehåller mycket Ellingtonmusik med budskap om medmänsklighet och ickevåld.

För mer info. besök www.ellingtonandmore.comwww.musicagainstviolence.com samt www.lotidningen.lo.se

MUSIC AGAINST VIOLENCE – USA-TURNÉ IGEN 2007.

Altsaxofonisten Håkan Lewin och organisten Johannes Landgren ska återigen ge sig ut på USA-turné. Denna gång ges konserter i Eureka (Californien), Chicago, New York och Washington. Med på resan följer ett icke vålds-budskap i form av musik byggd på afro-amerikansk tradition, född ur slaveriet och kampen för den lilla människans rätt och lika värde.

Duon Lewin-Landgren har genom åren turnerat flitigt (bl.a. i USA, hela Europa och Ryssland) med afroamerikansk musik för altsaxofon och piporgel. Duon medverkade till startandet av föreningen ”Music Against Violence”, en Göteborgsbaserad förening som med musikens hjälp vill verka mot det tilltagande våldet i samhället. Duon ingår också med sin verksamhet i ett vetenskapsrådsfinansierat projekt om interpretation, där Ellingtons musik är fokus i en av delstudierna. Genom kopplingen mellan Ellingtons musik, ickevålds-budskapet och den speciella kopplingen mellan saxofon och orgel försöker duon verka gränsöverskridande i landet mellan konst och vetenskap samt i mötet mellan olika genrer och kulturer. USA-turnén äger rum i månadsskiftet april-maj.

TURNÉSOMMAR – FRÅN NORRLAND TILL KROATIEN – MED AVSLUTNING PÅ GÖTEBORGSKALASET.

Saxofonisten Håkan Lewin och organisten Johannes Landgren har haft en synnerligen flitig turnésommar. Turnén innefattade 20 konserter och sträckte sig från norra Sverige, över Danmark och ända ner till Sydeuropa med bl.a. 7 konserter i Kroatien organiserade av agenturen Lifestyle. Sommarturnén avslutades med konsert på Götaplatsen i samband med Göteborgskalaset och Friidrotts-EM. Responsen har varit enorm med inte minst fullsatta konserter i Danmark och Sydeuropa.

LEWIN – LANDGREN FEATURING PIERRE SWÄRD OCH JON-ERIK BJÖRÄNGE

Ärade konsertarrangörer! Efter de senaste årens framgångar internationellt med bl. a. konserter i ”Jazzkyrkan” ST: Peters Church i New York, turnéer i utsålda konserthus i Ryssland, deltagande två år i rad i ”Jazz & Pipe organ festival” Chelyabinsk, Ryssland, Europaturnéer m.m. vill vi härmed erbjuda en konsert med ett sound Ni garanterat aldrig tidigare hört.

Musik som Ellingtons ”Black and Tan Fantasy”, ”Caravan” (i ett rasande tempo), heavy Blues, beatrytmer och vackra ballader, kommer att presenteras. Tänk er ljudmixen mellan en stor ”swinging” piporgel, som här får fungera som brasset i ett storband och  Hammondorgeln, med en märgfylld altsaxofon på toppen och ett trumset som driver på, låter inte det häftigt?

Våra konserter har hittills varit hänvisade till lokaler där det funnits piporglar och vi har naturligtvis anpassat vår musik efter dessa miljöer. Nu har vi tagit hjälp av en digital piporgel och kryddat musiken till att passa på de flesta scener.

Vårt tydliga ickevålds-budskap  har vi tagit med oss från den nybildade föreningen ”Music Against Violence” läs mer på   www.ellingtonandmore.com

ÖVRIGT AKTUELLT

I kölvattnet av medial och publik succé år 2004 och 2005 följer förutom Sverige-turnéer, en Kroatien/Italien-turne, sommaren 2006. samt gästspel i både USA och Ryssland. DVD-plattan ”Ellington and more – Håkan Lewin and Johannes Landgren live in Russia” kommer att ges ut m.m.

ENTUSIASTISKT MOTTAGANDE I RYSSLAND

Håkan Lewin och Johannes Landgren är nyss hemkomna från en Rysslandsturné med konserter och festivaldeltagande. Konserterna (Chelyabinsk, Jekaterinenburg och Samara) blev en veritabel publiksuccé med utsålda konserthus och massiv mediabevakning från press, radio och TV. Vid festivalen ”Jazz and Pipe organ” i Chelyabinsk medverkade musiker från flera europeiska länder – däribland den svenske trummisen Jon-Erik Björänge. I samband med festivalen släpptes även en CD för den ryska marknaden med spår från förra årets festival (med bl.a. Lewin och Landgren). Vidare föreligger en DVD Audio med titeln ”Ellington and more – Håkan lewin and Johannes Landgren live in Russia”. Skivan beräknas släppas inom några månader. Hela rysslandsturnén innehöll också föredrag och presentationer av Duke Ellingtons vapendragare under 25 år, Patricia Willard, USA.

För mer information, kontakta gärna:

Johannes Landgren 031-276992, 070-4398447 eller Håkan Lewin 031-426541,070-3170029.

LEWIN OCH LANDGREN TILL RYSSLAND

Efter förra årets omfattande turné-verksamhet och internationella succéer (USA, Portugal, Kroatien, Ryssland m.m.) kommer nu göteborgs-musikerna Håkan Lewin och Johannes Landgren att genomföra ytterligare en Rysslands-turné. Turnén sträcker sig över 2 veckor fr.o.m. den 27 sep. med 7 framträdanden som bl.a. inkluderar en festival för piporgel och jazz i staden Chelyabinsk. Med på resan följer också trumslagaren Jon-Erik Björänge. Dessutom kommer Duke Ellingtons gamla vapendragare Patricia Willard (associate producer för Ellington i flera decennier) att följa med på resan för att på plats presentera inside-information från arbetet med Ellington samt för att dokumentera händelsen för det internationella Ellington-sällskapets räkning.

F.n. planeras dessutom, med hjälp av inspelningar med senaste surround-teknik, en utgivning på CD av några höjdpunkter från förra årets Rysslands-succé (”Ellington and more – Håkan Lewin and Johannes Landgren live in Russia”).

Lewin och Landgren är även inbjudna att deltaga i Kaliningrads jazzfestival den 10 – 15 november 2005.

För ytterligare information kontakta gärna:

Johannes Landgren 031-276992, 070-4398447, Håkan Lewin 031-426541,070-3170029, eller besök www.ellingtonandmore.com